Pengaturan Pola Makan Rendah Karbon Melalui Pendidikan Low Carbon Diet Pada Mahasiswa IPB

Implementing Low Carbon Dietary Pattern Trought Low Carbon Diet Education on IPB Students

  • Nia Imaniar IPB University
  • Muhammad Aries Departemen Gizi Masyarakat, Fakultas Ekologi Manusia, Institut Pertanian Bogor, Indonesia
  • Muhammad Sabilal Muhajirin Departemen Manajemen Hutan, Fakultas Kehutanan dan Lingkungan, Institut Pertanian Bogor, Indonesia
  • Anny Nila Syauqiyyah Departemen Gizi Masyarakat, Fakultas Ekologi Manusia, Institut Pertanian Bogor, Indonesia
  • Muhammad Zaidan Ahsan Departemen Gizi Masyarakat, Fakultas Ekologi Manusia, Institut Pertanian Bogor, Indonesia

Abstract

The problem of obesity, non-communicable diseases, and micronutrient deficiencies in Indonesia continues to increase as a consequence of poor dietary patterns. On the other hand, food systems are one of the main contributors to the increase in global greenhouse gas emissions (GHG-E) with carbon footprints contribute are 33% of the total food carbon footprint. Improvement of people's dietary patterns towards sustainable diet is needed for public health and environmental sustainability. This study aims to (1) identify the individual and family characteristics of the respondents; (2) Analyzing changes in respondents’s knowledge and attitudes at pre- and post- low carbon diet education; and (3) Analyzing changes in the level of nutritional adequacy and the food carbon footprint of the respondents at pre- and post- low carbon diet education. The method used is a quasi-experimental with pre- and post-test design through educational intervention with the same subject design. Low carbon diet education for IPB students can significantly increase the knowledge and attitudes of respondents. Furthermore, there was a 23.8% decrease in respondents'  food carbon footprint after the intervention. In addition, low carbon diet education did not cause significant differences in the level of energy and macronutrient adequacy of the respondents. Thus, the low-carbon diet has the potential to be developed as a new approach in efforts to address climate change in Indonesia.

 

Abstrak

Permasalahan obesitas, penyakit tidak menular, dan defisiensi mikronutrien di Indonesia terus meningkat sebagai konsekuensi dari pola konsumsi pangan yang kurang baik. Di sisi lain, sistem pangan merupakan salah satu kontributor utama dalam peningkatan emisi gas rumah kaca/greenhouse gas emissions (GHG-E) global, yaitu sebesar 33% dari total GHGG global. Perbaikan pola konsumsi masyarakat ke arah pola makan berkelanjutan diperlukan untuk kesehatan masyarakat dan kelestarian lingkungan. Penelitian ini bertujuan (1) Menganalisis perubahan pengetahuan dan sikap responden pre- dan post- pendidikan low carbon diet; serta (2) Menganalisis perubahan tingkat kecukupan gizi dan besarnya jejak karbon dari konsumsi responden pre- dan post- pendidikan low carbon diet. Metode yang digunakan adalah quasi-experimental wit pre- and post-test design melalui intervensi pendidikan dengan rancangan same subject design. Pendidikan low carbon diet pada mahasiswa IPB dapat meningkatkan pengetahuan dan sikap responden secara signifikan. Selanjutnya, terdapat penurunan jejak karbon responden sebesar 23,8% setelah intervensi. Selain itu, pendidikan low carbon diet tidak menyebabkan perbedaan signifikan pada tingkat kecukupan energi dan zat gizi makro responden. Dengan demikian, pola makan rendah karbon berpotensi untuk dikembangkan sebagai suatu pendekatan baru dalam upaya penanganan perubahan iklim di Indonesia.

Published
2022-06-13
Section
Articles